Greek English Русский
-- Menu --
Σύμβολα

 

ΑΝΧ

Το Ανχ (ankh) αντιπροσωπεύει ένα αιγυπτιακό σύμβολο της ζωής· δύναμης· σταθερότητας· αναγέννησης ψυχής· το κλειδί της γνώσης των μυστηρίων και της κρυμμένης σοφίας. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι όποιος το φορά του προσφέρει 100.000.000 χρόνια ζωής. Οι οριζόντιες γραμμές αναπαριστούν το συνδυασμό της θηλυκής και αρσενικής ενέργειας και η άνω θηλιά συμβολίζει τον ήλιο στον ορίζοντα υποθέτοντας έτσι την αναγέννηση. Το ανχ είναι μια προγενέστερη μορφή του λατινικού σταυρού.

 

 

 

ΑΠΕΙΡΟ

Το άπειρο συμβολίζει μια αφηρημένη έννοια που περιγράφει κάτι χωρίς κανένα όριο και εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς όπως τα μαθηματικά και η φυσική. Στη φιλοσοφία, ωστόσο, το άπειρο μπορεί να αποδοθεί σε άπειρες διαστάσεις, όπως για παράδειγμα στην πρώτη αντινομία του Καντ. Στη θεολογία, το άπειρο έχει διερευνηθεί σε στοιχεία όπως το Απόλυτο, ο Θεός και τα παράδοξα του Ζήνωνα. Στον τομέα της ηθικής, το άπειρο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο που δηλώνει αυτό που δεν μπορεί να οριστεί ή να μειωθεί σε γνώση ή δύναμη. Στη σύγχρονη εποχή, το σύμβολο του άπειρου συνηθίζεται να χρησιμοποιείται ως ένδειξη αιώνιας αγάπης.

Δείτε κοσμήματα με το σύμβολο του απείρου εδώ.

 

 

ΒΟΥΔΑΣ

Ο  Βούδας που στην αρχαία Ινδική γλώσσα δηλώνει τον «Αφυπνισμένο» ή «Φωτισμένο» σαν λέξη προέρχεται από το ρήμα μπουντχ, που σημαίνει αφυπνίζω, φωτίζομαι και κατανοώ. Είναι, ουσιαστικά ο «τέλεια καθαρισμένος» από όλες τις αμαυρώσεις, ο «αφυπνισμένος» από τον ύπνο της άγνοιας που έχει πλήρης ανάπτυξη όλων των ιδιοτήτων καθώς και της σοφίας. Δεν αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο θρησκευτικό διδάσκαλο αλλά σε έναν τύπο ανθρώπου που έφθασε σε σημείο πνευματικής επίτευξης. Βούδας μπορεί να είναι ή να γίνει όποιος αφυπνίζεται πλήρως στην αληθινή φύση της ύπαρξης και απελευθερώνεται από τον κύκλο της γέννησης, του θανάτου και της αναγέννησης και επιτυγχάνει την κατάσταση της παντογνωσίας. Οι Βούδες δεν είναι παντοδύναμοι όπως ο Θεός του Ιουδαϊσμού ή του Χριστιανισμού. Οποιοσδήποτε μπορεί να απελευθερωθεί από την οδύνη, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, ή κοινωνικής τάξης.

Δείτε κοσμήματα με το σύμβολο του βούδα εδώ.

 

 

ΓΙΑΝΤΕΣ

Πρόκειται για το κοκκαλάκι από τον σκελετό μιας όρνιθας. Συνήθως λένε, η κότα πρέπει να είναι από κοτέτσι γιατί τα έτοιμα κοτόπουλα έχουν σπασμένο αυτό το κοκκαλάκι. Γύρω από αυτό έχει δημιουργηθεί ένα παιχνίδι όπου δύο άτομα διαλέγουν ένα από τα δύο μέρη του.  Αφού το σπάσουν ξεκινάει το παιχνίδι. Αν ο ένας δώσει κάτι από το χέρι του στο χέρι του άλλου και προλάβει να πει «γιάντες» κερδίζει ο πρώτος. Αν, όμως, ο δεύτερος πει «το ξέρω» τότε ο πρώτος θα πρέπει να προσπαθήσει πάλι. Αν δώσει ο δεύτερος κάτι στον πρώτο και του πει γιάντες τότε κερδίζει ο δεύτερος. Τι κερδίζει; Δεν έχει σημασία, ίσως κάποιο στοίχημα που είχαν συμφωνήσει νωρίτερα. Αυτό το παιχνίδι κρατάει τον άνθρωπο σε εγρήγορση και πρέπει να σκέφτεται την κάθε του κίνηση. Καμιά συναλλαγή με τους γύρω, ακόμη και η πιο απλή δεν είναι άνευ λόγου και αιτίας αλλά δηλώνει τη δυνατότητα της επικοινωνίας. Το γιάντες συμβολίζει το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να είναι παρατηρητικός και να προσέχει τον άνθρωπο που επικοινωνεί την εκάστοτε στιγμή. Αν αποτύχει σε αυτό, δυστυχώς δεν μπορεί να το αλλάξει. Διότι θα είναι παρελθόν και η στιγμή πέρασε. 

Δείτε κοσμήματα με το σύμβολο του γιάντες εδώ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Ο Ελληνικός σταυρός είναι μια πρώιμη μορφή του Χριστιανικού σταυρού. Προγενέστερος ακόμη και του λατινικού δεν είχε ως πρόθεση να αναπαριστά την σταύρωση αλλά τους τέσσερις ορίζοντες της γης. Διέδιδε, έτσι, τα τέσσερα στοιχεία του Πλάτωνα και βοηθούσε στην επέκταση του δόγματος. Έχει, όμως, και ένα κρυφό, εσωτερικό μήνυμα. Οι τέσσερις κατευθύνσεις στον ορίζοντα αντιστοιχούν στα τέσσερα σταθερά ζώδια του Ταύρου, του Λεόντα, του Σκορπιού και του Υδροχόου. Συμβολίζει την ισορροπία στα τέσσερα στοιχεία (γη, νερό, αέρας και φωτιά) και δηλώνει την ισορροπία μεταξύ Θείου και Υλικού κόσμου.

Δείτε κοσμήματα με το σύμβολο του ελληνικού σταυρού εδώ.

 

 

ΛΑΤΙΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Ο λατινικός σταυρός είναι ο πιο γνωστός όλων. Κατά του Χριστιανούς, αναπαριστά το σταυρό της σταύρωσης του Χριστού. Λέγεται πώς αν τυλιχτεί και σχηματίσει κύβο δηλώνει την γήινη εξουσία. Ο σταυρός του χριστιανισμού είναι σύμβολο πίστης που αντικαθιστά το αρνί, το ψάρι, το άλφα και το ωμέγα και τον φοίνικα ως σύμβολα.  Θεωρείτο παγανιστικό σύμβολο γι’ αυτό και πολλοί πατέρες της Εκκλησίας αρνούνταν τη χρήση του. Ο λατινικός σταυρός εμφανίστηκε όταν η μητέρα του Μέγα Κωνσταντίνου,  η αυτοκράτειρα Ελένη ισχυρίστηκε ότι είχε ανακαλύψει τον πραγματικό σταυρό της σταύρωσης. Έτσι ξεκίνησε ένα ατελείωτο εμπόριο μεταξύ των αιρετών. 

Δείτε κοσμήματα με το σύμβολο του λατινικού σταυρού εδώ.

 

ΦΤΕΡΑ ΑΓΓΕΛΟΥ

Τα φτερά αγγέλου συμβολίζουν τη μαγεία των αγγέλων να είναι χαρμόσυνοι αγγελιοφόροι στη γη ερχόμενοι από τον παράδεισο. Ζούνε μεταξύ των δύο κόσμων και οι Έλληνες θεωρούν τους αγγέλους υπεύθυνους για τη μετακίνηση των αστερισμών και των πλανητών. Έχουν θείες ιδιότητες και είναι χαρισματικοί. Υποδηλώνουν τη δύναμη επικοινωνίας μεταξύ θέων και ανθρώπων. Ο Διάβολος, σε αντίθεση με τους Αγγέλους, συχνά απεικονίζεται να έχει φτερά νυχτερίδας.

Δείτε κοσμήματα με το σύμβολο των φτερών αγγέλου εδώ.

 

 

 

ΧΕΡΑΚΙ ΦΑΤΙΜΑ

Το χεράκι της Φατιμά γνωστό ως το χέρι Χάμσα είναι ένα πανάρχαιο σύμβολο για τους Εβραίους αλλά και για τους Μουσουλμάνους. Το χρησιμοποιούσαν ως φυλαχτό για προστασία. Το όνομα Χάμσα προέρχεται από τη ρίζα της σημιτικής λέξης «Πέντε». Για τους Εβραίους ονομάζεται και ως χέρι της Μύριαμ όπως η ηρωίδα της Βίβλου.  Για τους Μουσουλμάνους που το ονομάζουν χέρι της Φατιμά κατά την κόρη του Μοχάμεντ, συμβολίζει τους Πέντε Στύλους Τήρησης του Ισλάμ. Το μάτι στο χέρι θεωρείται ως ένα δυνατό γούρι ενάντια στη βασκανία, στο κακό μάτι. Φοριέται συχνά στο λαιμό ή κρεμιέται στους τοίχους και στις πόρτες των σπιτιών ή ακόμη και των επιχειρήσεων για καλοτυχία.

Δείτε κοσμήματα με το σύμβολο χεράκι Φατίμα εδώ.

 

 

ΩΜ

Η λέξη Ωμ προέρχεται από τα Σανσκριτικά. Στη Βεντική θρησκεία το Ομ είναι ο πανάρχαιος ήχος από τον οποίο δημιουργήθηκε η Γη. Ο άφθαρτος λόγος· το Απόλυτο· το σύνολο όλων των ήχων και εκείνο που διαπερνάει και στηρίζει ολόκληρο τον κόσμο· ο Εαυτός· το φως του υπερφυσικού ηλίου. Το σύμβολο που αναπαριστά το Ομ ονομάζεται Ομκαρ και έχει τέσσερα μέρη που αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις καταστάσεις της ανθρώπινης αντίληψης: την υλική, τον βαθύ ύπνο, την ονειρική  και την αφύπνιση.

 

 

 

ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

Το αστέρι του Δημιουργού σύμφωνα με την ιστορία αποτελείται από ένα εξάγραμμο σχήμα το οποίο συμβολίζει τις έξι κατευθύνσεις του χώρου καθώς και τη θεϊκή ένωση της αρσενικής ενέργειας με τη θηλυκή αλλά και τα τέσσερα στοιχεία (φωτιά, αέρας, νερό και γη).  Συναντάται ως σύμβολο πίστης και θεϊκής προστασίας σε πολλές θρησκείες όπως ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός, ο Μουσουλμανισμός, ο Βουδισμός αλλά και ο Ινδουισμός.  Στον Χριστιανισμό συνδέεται με τη γέννηση του Σωτήρα Ιησού Χριστού καθώς οι Τρεις Μάγοι ακολούθησαν το αστέρι προς την Ιερουσαλήμ αναζητώντας το νεοφερμένο «Βασιλιά». Από εκεί το αστέρι τους οδήγησε στη Βηθλεέμ, όπου εκεί ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς. 

 

Crystal Queen © 2017